Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна визначено ст. 172 Податкового кодексу України

Доходи, одержані від продажу об’єктів нерухомості, обкладають податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5%.

У разі, коли продавцем нерухомості є фізична особа-нерезидент, ставка податку становить 15% (17%) від  договірної вартості об’єкта, але не нижче його оціночної вартості.

Якщо угода купівлі-продажу відбувається між фізичними особами, податок на доходи від продажу нерухомого майна сплачує продавець до нотаріального посвідчення такого договору.

Якщо ж покупець нерухомості – юрособа чи фізособа-підприємець, саме вони, виконуючи обов’язки податкового агента, утримують та перераховують податок.

У випадку, якщо судом ухвалено рішення про зміну власника нерухомості та перехід права власності на таке майно, колишній власник повинен відобразити доход від такого відчуження у Декларації та самостійно сплатити податок.

Доход фізичної особи від продажу нерухомості не обкладають податком у разі одночасного виконання трьох умов:

  1. продається житловий будинок, квартира або їхня частина, кімната, садовий (дачний) будинок (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі), а також земельна ділянка, розмір якої не перевищує норм безоплатної передачі землі, установлених ст.121 Земельного кодексу України залежно від її призначення;
  2. продаж одного з перелічених об’єктів відбувається вперше у звітному календарному році;
  3. вказана нерухомість перебуває у власності платника понад три роки. Водночас, якщо об’єкт нерухомості перейшов у спадок, виконання цієї умови не потрібне.

Якщо вказані умови дотримані, то сплачувати податок та, відповідно,  подавати податкову декларацію про майновий стан  і доходи продавець не повинен.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!