Перелік документів для тимчасової прописки іноземця - картинка

Які документи потрібні для прописки в Україні – питання, яке цікавить кожного, хто потребує реєстрації місця проживання.

Є велика кількість ситуацій, коли закон передбачає наявність документально завіреного місця проживання, але найчастіше перелік документів на прописку потрібен іноземцям, які отримали чи посвідку на постійне чи тимчасове проживання в Україні, а також особам з ID-карткою: у цьому випадку є лише тридцять днів, щоб подати пакет документів для прописки.

Окрема категорія – особи без громадянства та біженці: для них важливо отримати офіційний статус із державним захистом, а далі підготувати документи для оформлення прописки.

Значно простіше зареєструвати нове постійне місце проживання громадянам України: переїзд, необхідність отримати медобслуговування у державній клініці, зареєструвати бізнес, оформити малюка до дитсадка, претендувати на соцвиплати тощо –  основні причини не зволікати з процедурою.

Незалежно від категорії, потрібно знати, які документи потрібні для прописки за місцем проживання, а також з'ясувати, куди подавати документи для прописки, щоб уникнути складнощів і марнувати час.

Які документи потрібні для прописки іноземного громадянина чи біженця?

Закон зобов'язує іноземців, які прибули до України, зареєструвати місце проживання протягом місяця, інакше буде попередження про порушення.

Якщо після закінчення року не оформлена прописка по ПНП, документи не подані, то це є підставою для штрафу.

Незважаючи на дуже невеликий обсяг фінансового стягнення, така увага державних органів неприємна, тому варто підготувати документи для тимчасової прописки іноземного громадянина.

Крім цього, оформлення місця перебування дає додаткові «бонуси» – наприклад, іноземець може отримати посвідчення водія в Україні, офіційно розпочати підприємницьку діяльність, отримати медичне обслуговування у сімейного лікаря тощо.

Для цього потрібно підготувати документи для прописки з ПНП, до яких входять:

  1. Заява від іноземця про реєстрацію за встановленою формою. Необхідно просто переписати, вказуючи особисті дані, та додати заяву до інших документів для прописки іноземця в Україні.
  2. Офіційний папір, що засвідчує особу. У випадку з громадянами інших країн це вид на тимчасове (ПНП) або постійне проживання, або посвідчення біженця. Саме у ньому вказується місце проживання. Крім оригіналу ПНП або посвідчення біженця, документи для прописки іноземця слід доповнити ксерокопією цього паперу.
  3. Право власності на житло, якщо іноземець придбав нерухомість, або письмову заяву-згоду власника будинку чи квартири, а також її посвідчення особи та паперу, що підтверджують право власності. Такі документи для прописки іноземного громадянина можуть спростити процедуру, якщо підписати договір оренди заздалегідь з обов'язком власника прописати мешканця на визначений термін. Це зручно для обох сторін, адже такі документи на тимчасову прописку можуть убезпечити від конфліктних ситуацій. Але важливо бути впевненим у чесності власника та «чистоті» нерухомості.
  4. Чек про сплату державного мита, адміністративного збору. Він обов'язково має доповнити перелік документів на тимчасову прописку, щоб реєстрацію місця перебування іноземця було завершено.

В результаті процедури, коли готові документи для прописки, посвідка на проживання матиме запис про місце реєстрації.

У разі оренди нерухомості з правом реєстрації місця проживання, а також у разі придбання власної нерухомості житлового фонду при правильному складанні документів до ПНП можна отримати довідку про реєстрацію місця проживання.

Коли прописка ВНЖ, які документи потрібні підкаже досвідчений юрист й з його підтримкою усі міграційні питання можна вирішити офіційно і швидко.

Які документи потрібні для тимчасової прописки українцю?

Якщо громадянинові України потрібна тимчасова прописка, які документи потрібні – перше, про що потрібно дізнатися. Їх перелік є стандартним, і лише трохи відрізняється від пакету паперів, які подають іноземці з ПНП.

Щоб українець міг зареєструватися, йому потрібні такі документи для прописки за місцем проживання:

  1. Стандартна заява, приклад якої буде у кабінеті держслужбовця.
  2. Паспорт, ІПН, а також копії цих паперів.
  3. Для військовозобов'язаних список документів на прописку передбачає наявність військового квитка або приписного свідоцтва. Важливо пам'ятати, збираючи документи для оформлення тимчасової прописки, що потрібно змінити реєстрацію у військкоматі.
  4. Право власності на житло / договір оренди з пунктом про реєстрацію / письмову згоду власника нерухомості та паперу, що встановлюють власність житлового об'єкта.
  5. Квитанція про оплату адмінзбору, що обов'язково доповнює документи для тимчасової прописки.

Але перелік того, які документи потрібні для оформлення тимчасової прописки може бути розширений, якщо є неповнолітня дитина.

Згідно із Законом України, малюк реєструється за місцем проживання батьків, і йому не потрібні окремі документи, необхідні для тимчасової прописки.

Якщо мати та батько розлучені та проживають окремо, перелік документів для прописки в Україні вимагатиме згоди другого з батьків. Воно обов'язково має бути оформлене письмово. Але коли дитині виповнюється чотирнадцять років, вона може самостійно вибрати, де і з ким вона житиме (але це актуально лише для громадян України, не іноземців із ПНП).

Окрім необхідності зібрати пакет паперів, ще одне поширене питання, яке хвилює громадян, – які документи потрібні для тимчасової прописки у приватному будинку, і чи цей перелік відрізняється від того, які документи потрібні для тимчасової прописки у квартирі. Відмінностей немає, всі документи для прописки в Україні передбачають або право власності, або згоду власника, а про тип та характеристики житла не йдеться.

Куди подати документи на прописку?

Незалежно від того, чи потрібний список документів для прописки в квартирі або в приватному будинку, для реєстрації варто звернутися до районної адміністрації: саме в цій будівлі в більшості випадків знаходиться орган реєстрації.

Фахівець обов'язково надасть інформацію, які документи потрібні, щоб зробити тимчасову прописку. За потреби можна зробити копію чи фото, щоб перелік документів для прописки в Україні був під рукою, якщо потрібно доповнити його окремими екземплярами паперів, яких не вистачає.

Отримуючи інформацію, які документи потрібні для прописки за ПНП чи паспорт громадянина України, варто звернути увагу, що перед початком процедури можна зняти себе з попередньої реєстрації: для цього не потрібне окреме звернення.

Які документи потрібні для тимчасової прописки до квартири: важливі нюанси

Якщо ви вирішили змінити місце проживання, але маєте заборгованість, сплачувати яку вам було призначено рішенням суду, або підлягаєте призову на службу в армію України, то перш ніж шукати інформацію, які документи потрібні для отримання тимчасової прописки, потрібно подумати про те, як швидко зможете повідомити виконавчі органи про зміну реєстрації.

Ця інформація не менш важлива, ніж дані, які документи потрібні на тимчасову прописку, адже прострочення платежів чи ухилення від служби є серйозними проблемами. Якщо такої можливості немає, не варто поспішати із процедурою.

Не менш важливий момент – активне перейменування вулиць в Україні. До цього варто поставитися уважно, адже може виникнути плутанина та подальші складнощі. Але якщо перейменування відбулося вже після того, як іноземний громадянин чи українець зареєстрували своє місце проживання, вносити зміни до запису необов'язково. Але якщо з'явиться таке бажання, послуга безкоштовна і її надають у тому самому відділенні реєстраційної служби.

Перелік документів для тимчасової прописки, консультації, юридичний супровід від юристів

Щоб заощадити особистий час, українцям значно зручніше наперед дізнатися, які документи потрібні для тимчасової прописки; ця потреба є і в осіб з ПНП, адже для візиту до місцевої адміністрації вигідніше заздалегідь підготувати папери, а для цього – з'ясувати, які документи потрібні для тимчасової прописки іноземного громадянина.

Альтернатива тривалій бюрократичній процедурі – підтримка кваліфікованого юриста: він не просто допоможемо підготувати папери для тимчасової прописки, які документи потрібні та куди їх потрібно подати, а й надамо безпечне житло для реєстрації. Такі послуги дозволяють іноземним громадянам не хвилюватися про те, які документи потрібні для прописки (проживання), не шукати житло самостійно, а також не укладати договір з неперевіреною третьою стороною.

Послуги «під ключ» – практика, до якої неодноразово зверталися не лише особи з ПНП, а й громадяни України. Іноземець може відчувати мовні труднощі, проблеми з пошуком офісу, а для місцевих стає проблемою зайвий бюрократизм, черги та відсутність виразних пояснень чиновників.

У юрістів можна отримати допомогу на будь-якому етапі – від того, які документи потрібні, щоб зробити тимчасову прописку громадянинові України, або залежно від ситуації, які документи потрібні для прописки ПНП до оформлення договору про реєстрацію. Є різні пакети послуг, і обсяг роботи спеціаліста також відрізняється: це може бути консультування – інформація про те, які документи для тимчасової прописки вам потрібні, куди звертатись, або повноцінна послуга реєстрації.

Звертайтесь до фахівців, які допоможуть у будь-яких ситуаціях, швидко вирішать проблему у правовому полі. Мінімум, який можуть для вас зробити, – це інформація, які документи потрібні для прописки в Україні для наших громадян та осіб з ПНП, і цим переліком ми ділимося безкоштовно на нашому сайті.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!