Посвідка на проживання по шлюбу - картинка

Посвідка на проживання в Україні на підставі шлюбу – поширена ситуація, коли міжнародна пара обирає після одруження місцем проживання саме Україну. І якщо один із подружжя є українським громадянином, держава передбачає кілька варіантів можливостей, щоб вони могли залишитися в країні на тривалий термін.

Оформити ПНП в Україні за шлюбом – це перспектива отримати дозвіл без інших підстав, перебувати у будь-якому населеному пункті незалежно від візи чи закінчення дев'яноста днів.

Можливо оформити посвідка на постійне проживання в Україні на підставі шлюбу, або простіший в отриманні документ – тимчасовий дозвіл.

Посвідка на проживання на підставі шлюбу в Україні: варіанти, передбачені законодавством

Найбільш поширена ситуація, коли можна отримати посвідку на проживання на підставі шлюбу, – це узаконення відносин громадянина України та іноземця з одруженням на території країни. У цьому випадку представник іншої держави має повне право отримати ПНП на рік. Для цього варто змінити візу (мету розміщення в Україні) – залишити країну та повернутися з оновленою візою, щоб продовжити оформлення документів для ПНП. Винятком є ​​країни з безвізовим режимом: у цій ситуації не потрібно міняти візу, але все ж таки після офіційного оформлення відносин доведеться виїхати з України та повторно повернутися.

Інший можливий варіант – посвідка на постійне проживання в Україні на підставі шлюбу, якщо подружжя є іноземними громадянами, і в одного з них уже є дозвіл на імміграцію. У цьому випадку оформлюють візу з метою возз'єднання сімейства, легалізувати шлюбне свідоцтво та перекласти його українською, підготувати документи про те, що сім'я має достатньо матеріального забезпечення, щоб друга половина (або діти, непрацездатні батьки) могли отримати документ. Така посвідка на проживання на підставі шлюбу може бути виключно тимчасова: оформити постійну не передбачено законодавчо, але й кількість продовжень тимчасового свідоцтва не обмежена.

Якщо шлюб громадянина України та іноземця триває понад 2 роки, можливо оформити посвідку на постійне проживання в Україні за шлюбом. Така процедура триваліша та складніша, але постійна ПНП в Україні через шлюб відкриває значно більше можливостей, крім цього, можна не дбати про регулярне продовження тривалий час. В такому випадку подружній парі доведеться пройти два етапи – процедуру оформлення дозволу на імміграцію та подальшу підготовку ПНП на постійній основі, його отримання. Перша частина процедури займе від 4 місяців до року, з обов'язковою підготовкою паперів, але це невіддільний етап бюрократичного процесу.

Звертатися, щоб оформити посвідку на проживання в Україні на підставі шлюбу, варто до підрозділу Державної міграційної служби за місцем прописки, згідно з тимчасовою ПНП.

Документи для ПНП по шлюбу

Серед списку того, які документи потрібні для отримання посвідки на проживання через одруження, віза категорії «Д»: без неї оформити ПНП неможливо. Громадянин іншої країни має подбати про відповідність категорії нового статусу в'їзду в Україну. Саме віза стає основою для перебування в Україні, і потрібна, щоб отримати ПНП.

Для відкриття віза категорії «Д» знадобляться наступні документи:

  • перекладені сторінки паспорта, засвідчені нотаріусом;
  • копія паспорта чоловіка чи дружини, що вважається українським громадянином;
  • страховий поліс у сумі 30 000 євро;
  • копія свідоцтва про одруження, яку засвідчив нотаріус.

Далі належить отримати посвідку на проживання на підставі укладення шлюбу: звертаються до відділення ДМС за місцем прописки в Україні іноземного громадянина, і надають стандартні документи для ПНП через шлюб. Важливо звернути увагу, що потрібна присутність подружжя, адже передбачено зняття відбитків пальців і фото для пластикової ID-картки.

Серед того, які документи потрібні для ПНП на підставі шлюбу:

  • паспорти подружжя, в одному випадку з перекладом;
  • відкрита віза;
  • страхування;
  • копія свідоцтва про шлюб, засвідчена нотаріусом;
  • докази наявності доходів, одержаних законним способом;
  • медичне страхування;
  • заява, підготовлена за стандартною формою.

Отриманий ПНП в Україні за одруженням для тимчасового перебування через два роки дає право претендувати на посвідку на постійне проживання в Україні за одруженням, а згодом – на громадянство України, що не залежатиме від тривалості шлюбу.

Процедура того, як оформити посвідку на проживання в Україні на підставі шлюбу, займе чимало часу, і при цьому потребує постійного контролю. Розв'язати цю проблему допоможе досвідчений юрист, що займеться бюрократичною складовою процедури, позбавить зайвого клопоту та непередбачених затримок.

Звернення до юридичної компанії – це можливість отримати дозвіл на проживання в Україні без витрат особистого часу та занепокоєння, а також бути впевненим у правильності наданих документів, а отже, і в результаті процедури. Багато юристів надають попередні безкоштовні консультації, як оформити дозвіл на проживання в Україні на підставі шлюбу, під час яких готові відповісти на всі запитання клієнтів, у тому числі – домовитися про надання юридичної допомоги.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!