Як іноземцю отримати дозвіл на роботу - картинка

Процедура, як отримати дозвіл на роботу в Україні, має свої нюанси, які потрібно знати, щоб уникнути подальших проблем.

Адже порушення трудового законодавства при працевлаштуванні іноземного громадянина передбачає значний штраф для роботодавця: його розмір становить 20 мінімальних заробітних плат.

Але наслідуючи всі етапи процедури, можна отримати дозвіл на роботу іноземному громадянину без ускладнень, і не турбуватися про проблеми із законом. А для цього варто дізнатися, як, де і на яких умовах іноземець може отримати дозвіл на роботу.

Як отримати дозвіл на роботу: особливості процедури

Коли потрібно працевлаштуватися в Україні, одне з перших питань – де отримати дозвіл на роботу в Україні.

Процедура передбачає звернення до Державної служби зайнятості, і спочатку це має зробити роботодавець.

Щоб іноземець зміг отримати дозвіл на роботу в Україні, власник або керівник компанії має заявити про відкриту вакансію до Центру зайнятості. І лише через п'ятнадцять днів після цього, іноземець може подати пакет документів та чекати на відповідь – рішення держслужбовців. Якщо відповідь буде позитивною, роботодавцю доведеться внести на рахунок Державної служби зайнятості обов'язковий платіж у сумі чотирьох мінімалок - мінімальних розмірів заробітної плати. Це є обов'язковим етапом того, як отримати дозвіл на роботу іноземному громадянину, адже лише після зарахування коштів документ буде підготовлений до видачі.

Обмеження та ускладнення в отриманні дозволу

Є важливий нюанс, як іноземцю отримати дозвіл на роботу в Україні: він не має претендувати на місце керівника. Виняток – коли він є одним із засновників бізнесу чи проекту, альтернативний варіант – має авторське право, використання якого необхідне українському бізнесу чи державним організаціям.

З метою залучення іноземних інвесторів у 2017 році законодавча база того, як отримати дозвіл на роботу в Україні, стала трохи м'якшою. Наприклад, іноземці можуть працювати за сумісництвом у різних компаніях, якщо їм вдалося отримати дозвіл на роботу для кожної організації окремо.

Сьогодні оформити документ в Україні можна на строк від 30 днів до 3 років, а продовжувати без будь-яких обмежень за кількістю одержання офіційного паперу.

Ще одна запорука того, як іноземцю отримати дозвіл на роботу, – це рівень заробітної плати, що передбачений законом. Для загальних категорій вона становить не менше 10-ти прожиткових мінімумів, а для роботи в освітніх закладах та громадських/благодійних організаціях – понад 5 «мінімалок».

Але ця вимога не поширюється на окремі категорії іноземців, серед яких:

  • висококласні спеціалісти та представники ІТ-індустрії;
  • співзасновники, бенефіціари підприємства, зареєстрованого в Україні;
  • випускники навчальних закладів, які увійшли до топ-100 найкращих світових ВНЗів.

Для іноземних громадян, які належать до цих категорій, і потребують отримання дозволу на працевлаштування в Україні, не потрібний і додатковий документ для роботи за сумісництвом, якщо вона не перевищує за календарем виконання обов'язків згідно з основним дозвільним документом.

Але більшості тих, кому необхідно оформити документ у загальному порядку, не варто орієнтуватися на винятки: їм доведеться подбати та про те, щоб оплата праці відповідала законодавчим нормам, адже інакше отримати дозвіл на роботу не вдасться.

Які потрібні документи, щоб отримати дозвіл на роботу

Невіддільна частина того, як отримати дозвіл на роботу для іноземних громадян – правильно оформлений пакет документів. Їхня підготовка вимагає уваги та ретельності, адже процедура проходить у кілька етапів, за участю роботодавця, і неправильний підхід до заповнення паперів може стати причиною затримок.

Щоб отримати дозвіл на роботу, слід підготувати:

  • заяву, яка відповідає зразку;
  • перекладені сторінки паспорта, які завірив нотаріус, та їх копії;
  • кольорове фото на документи;
  • копія договірного проекту між іноземцем та роботодавцем. На кожній сторінці має бути позначка, що вона відповідає оригіналу, з датою, підписом керівника та печаткою юридичної особи.

Якщо тим, як отримати дозвіл на роботу іноземцю, займається професійний юрист, додатково варто підготувати довіреність від роботодавця на спеціаліста, який візьме на себе бюрократичну процедуру. Серед документів, що знадобляться безпосередньо роботодавцю, будуть папери про рівень освіти (з українським перекладом).

Дозвіл на роботу: як отримати без проблем

Щоб не шукати інформацію, де отримати дозвіл на роботу, та не витрачати великий обсяг часу на юридичні нюанси, зручно отримати допомогу спеціалістів, що є запорукою простої процедури без ускладнень.

Співпраця з сумлінними юристами – це гарантія максимальної чесності до клієнта, фіксована вартість без додаткових доплат, яку можна дізнатися ще на початку співпраці.

Деякі юридичні компанії пропонують попередні безкоштовні консультації: це коротке спілкування на запитання, що цікавлять клієнта, наприклад, як отримати дозвіл на роботу в Україні, або уточнення окремих особливостей процедури.

Попереднє консультування дуже зручне: клієнт може з'ясувати все, що його цікавить, і прийняти виважене рішення, чи потрібна йому юридична допомога, чи зможе обійтися власними силами. Тому, якщо питання, як отримати дозвіл на роботу в Україні, викликає багато питань і передбачає достатню кількість сумнівних моментів, попередня консультація, а можливо й співпраця з юристами – те, що дійсно необхідно.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!