Хто отримає посвідку на проживання в Україні - картинка

Інформація, як отримати посвідку на проживання в Україні, завжди актуальна для іноземних громадян, яким потрібно бути в країні довше, ніж це передбачено візою. Той, хто отримає посвідку на проживання в Україні, фактично прирівнюється у правах до її громадян, за винятком можливостей обіймати окремі державні пости та брати участь у виборах. Цей документ відкриває перспективи вільно проходити кордон, перебувати в будь-якій точці країни абсолютно законно, користуватися кредитуванням, проходити навчання, а також, якщо папір виданий на постійній основі, працевлаштовуватися без додаткових дозволів. Тому варто детальніше розкрити питання, як отримати посвідку на проживання в Україні, що для цього необхідно і який порядок дій.

Як отримати посвідку на тимчасове проживання в Україні?

Отримати посвідку на тимчасове проживання в Україні значно простіше: термін розгляду документів більш короткий (із заявою працюють не більше 15 днів, а після цього приймають рішення), і тому процедура приносить менше незручностей та зайвих хвилювань.

Серед тих, хто може отримати посвідку на проживання в Україні, – іноземні громадяни, якщо у них є законні підстави, серед яких:

  • дозвіл на застосування праці іноземців та осіб без громадянства;
  • працевлаштування в країні, що є одним із найпоширеніших варіантів, як отримати посвідку на проживання в Україні;
  • навчання у навчальних закладах України, у тому числі на підготовчих курсах;
  • об'єднання із родичами, якщо один із сім'ї є українським громадянином;
  • благодійність дозволяє отримати посвідку на проживання в Україні;
  • міжнародна журналістика, робота кореспондентом у виданнях тощо;
  • робота в іноземній організації або її філії;
  • освітня діяльність, розвиток культури, науки;
  • приналежність до однієї з релігійних громад та участь у спільних міжнародних проектах.

Але, крім наявності законних підстав, як отримати посвідку на проживання в Україні, необхідною умовою є наявність житла – воно може бути як власним, так і орендованим.

Місце реєстрації буде внесено до офіційного документа, і це має бути фактична адреса місцезнаходження. Варто надавати лише правдиву інформацію, адже інакше це стане підставою для визнання документа недійсним.

Отримати посвідку на проживання в Україні (тимчасову) можна на 1 рік, але держава залишає право на її продовження.

Можливість отримати посвідку на постійне проживання в Україні

Документ, у якому передбачено право постійного проживання, є більш вигідним для тих, хто планує своє майбутнє в Україні, а також активну діяльність в обраній сфері.

Серед причин отримати посвідку на проживання у Києві на постійній основі:

  • відсутність потреби у візі для перетину кордону;
  • можливість працювати як громадяни України, крім державної служби;
  • немає обмеження термінів перебування у країні;
  • вільне працевлаштування без додаткових дозвільних паперів;
  • немає потреби сплачувати страховий поліс, вносити консульський збір.

Початок того, як можна отримати посвідку на проживання на постійній основі, – оформлення дозволу на імміграцію. Згідно з актуальним українським законодавством, усіх осіб, які можуть отримати цей документ та на його базі оформити ПМП, можна умовно поділити на дві категорії. До першої групи належать ті, хто збирається отримати посвідку на проживання (Київ, Україна) за одним із розділів імміграційної квоти.

Перелік осіб, які можуть оформити дозвіл  на імміграцію детально зазначено у ст. 4 ЗУ «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», до них відносяться:

  • представники культури, науки, освіти та інші фахівці, які необхідні країні;
  • ті, хто інвестував у її державні економічні проекти понад 100 000 доларів, та може безперешкодно отримати посвідку на проживання в Україні;
  • особи, які раніше були українськими громадянами;
  • брат, сестра, дідусі та бабусі, онуки осіб, які мають громадянство України, а також їх чоловік (дружина) та неповнолітні діти;
  • особи, які отримали притулок після трьох років перебування на українській території, або були визнані жертвами торгівлі людьми, і можуть не доводити своє право отримати посвідку на проживання в Україні.

Якщо особа, яка оформляє ПМП, перебуває у зарубіжжі, спочатку готують дозвіл на імміграцію, формують імміграційну візу строком дії до 1 року, і лише за її готовністю можуть отримати посвідку на проживання в Україні, оформивши необхідні папери та подавши їх на розгляд.

У випадку, коли іноземець проживає в будь-якому з куточків України або в Києві, посвідчення на ПМП готують разом із дозвільними документами на імміграцію.

Перелік осіб, які можуть отримати посвідку на проживання в Україні без квоти:

  • діти та батьки українських громадян;
  • ті, хто може оформити громадянство України за територіальною ознакою;
  • другий з подружжя, якщо він одружений понад два роки, і його друга половина має український паспорт;
  • особи, імміграція яких принесе користь для країни;
  • ті, хто пов'язаний з зобов'язаннями опікунства та піклування, при цьому незалежно від того, яка сторона має українське громадянство;
  • мешканці зарубіжжя, які мали український паспорт, або мають українське походження та планують сімейне проживання на території країни.

Але, збираючи інформацію, як отримати посвідку на проживання в Україні для іноземців, варто врахувати, що його легко втратити, якщо надати неправдиву інформацію, фальсифікувати документи, не мати місце прописки.

Отримати посвідку на проживання в Україні неможливо, якщо іноземець є підозрюваним у кримінальному провадженні, або будь-яким чином несе загрозу безпеці громадянам – наприклад, терористичними гаслами тощо.

Підставою для втрати права на ПМП (посвідка на проживання) може бути завершення діяльності, яка стала підставою для його придбання: але в цьому випадку можна залишитися в Україні, обравши альтернативний варіант законного перебування, наприклад, оформивши тимчасову посвідку на проживання.

Які документи потрібні, щоб отримати посвідку на проживання в Україні?

Перелік того, які документи потрібні, щоб отримати посвідку на проживання, може суттєво відрізнятися: все залежить від мети, з якою оформляються документи, категорії, до якої належить іноземець. Основна відмінність – додаткові папери, які можуть вказувати на родинні зв'язки, українське походження тощо.

Але є базовий перелік, що потрібно, щоб отримати посвідку на проживання в Україні, до якого належать:

  • заява на оформлення посвідки на проживання;
  • паспорт іноземця, завірена копія сторінок з даними, візою, печаткою про перетин кордону. За наявності імміграційної картки її потрібно також надати;
  • ідентифікаційний номер платника податків (якщо його було видано);
  • копія дозволу на імміграцію, завірена нотаріально (якщо вона не готується одночасно зі свідоцтвом посвідки на проживання);
  • чотири фото на матовій основі розмірами 3,5х4,5 см;
  • квитанція про внесення сплати державного мита.

Але це неповний перелік того, які документи потрібні, щоб отримати посвідку на проживання: краще проконсультуватися з фахівцями, адже кожен випадок розглядається індивідуально. Альтернативний варіант – звернення за допомогою до юриста, що позбавить необхідності шукати, де отримати посвідку на проживання, і до кого звертатися у відділі міграції.

Як швидко отримати посвідку на проживання?

Дізнатися, як отримати посвідку на проживання в Україні, докладніше, і розпитати про нюанси, які складно сформульовані в законодавчій базі, можна під час попередньої безкоштовної консультації фахівців деяких юридичних компаній.

Багаторічний досвід роботи дозволяє зробити висновки про те, що якісна співпраця неможлива без попереднього спілкування: в окремих випадках клієнта непокоять незначні деталі, і немає потреби замовляти комплексну послугу. Але в більшості варіантів того, як отримати посвідку на проживання в Україні (тимчасову або постійну), іноземці потребують кваліфікованої допомоги та підтримки спеціаліста, що дозволить уникнути зайвого бюрократизму та витрат часу клієнта.

З допомогою фахівця отримати посвідку на проживання в Україні не буде проблемою: юрист самостійно займеться збиранням паперів, а при особистому отриманні свідоцтва іноземцем фахівці можуть супроводжувати клієнта, що дозволить уникнути будь-яких хвилювань при оформленні посвідки на проживання.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!