Як перевірити квартиру при покупці - картинка

Дізнатися, як перевірити квартиру перед покупкою, – першочергове завдання, якщо на меті придбання житлоплощі в Україні в 2023 році.

Є два варіанти: придбати квадратні метри у забудовника або ж вибрати житло на вторинному ринку. Перший спосіб передбачає попередні вкладення і підписання договору, другий – вибір житлової площі серед представлених варіантів від власників. Перевірити квартиру перед покупкою в будь-якому випадку – необхідність, адже угода передбачає значне вкладення коштів, а значить і можливі ризики для покупця.

Що потрібно перевірити при покупці квартири?

В основі того, як перевірити квартиру перед покупкою, – отримання інформації про об'єкт. Відомості повинні бути офіційні, і це дозволить порівняти їх з інформацією, наданою колишнім власником, або ж заздалегідь виявити проблеми житла, що дозволить не обпектися на угоді.

Серед основних аспектів, що перевірити при покупці квартири в Україні, найбільш важливо:

  • правовстановлюючі папери. Серед того, які документи потрібно перевірити при покупці квартири, вони є основними. Для початку можна ознайомитися з паперами на право володіння – це може бути попередній договір купівлі-продажу, договір дарування, рішення суду, свідоцтво про право на спадщину та ін. Їх демонстрація не повинна стати проблемою для попереднього власника;
  • відсутність майнового конфлікту. Даний аспект того, як перевірити квартиру перед покупкою в Україні, складніший, адже тут потрібно враховувати можливі претензії на житлоплощу. Якщо продавець має сім'ю, кожен з близьких родичів повинен дати письмову згоду на продаж. При цьому повинні бути обов'язково дотримані права неповнолітніх, інакше конфлікт може проявитися через довгі роки після укладення угоди. В цьому випадку вкрай складно обійтися без допомоги досвідченого юриста, адже саме він зможе побачити можливі «підводні камені». Ще один нюанс, що потрібно перевірити при покупці квартири – відсутність договору довічного утримання, укладеного з власником;
  • судові арешти на нерухомість. Якщо потрібно перевірити квартиру перед покупкою, ця інформація необхідна, і для її отримання варто скористатися інформацією з Єдиного державного реєстру судових рішень;
  • технічна документація. У рейтингу того, які документи потрібно перевірити при покупці квартири, папери з технічними характеристиками часто знаходяться в кінці списку або не розглядаються взагалі. І дарма: в Україні поширений варіант, коли планування проводять без наявності дозвільної документації. Це може стати проблемою згодом, коли з моменту продажу пройдуть роки. Варто бути готовим до того, що якщо попередній власник змінював несучі конструкції, їх можуть зобов'язати відновити, але вже засобами та силами нового власника. Тому, визначаючи, що перевірити при покупці квартири в Україні, не варто ігнорувати технічну документацію.

Необхідно звернути увагу, якщо житлоплоща за недовгий термін поміняла власника кілька разів, це може свідчити або про проблеми з даною нерухомістю, або ж з необхідністю приховати складну ситуацію.

Додатково, що потрібно перевірити при покупці квартири в Україні, це наявність комунальних боргів, які не зникнуть при зміні власника.

Купівля квартири: що перевірити в покрокової інструкції

Існує два варіанти того, як перевірити квартиру перед покупкою, – скористатися послугами юридичної компанії або зайнятися збором та аналізом інформації самостійно. Другий варіант складніший, адже відсутність досвіду може стати причиною того, що будуть втрачені важливі деталі. Потенційному покупцеві варто налаштуватися на значний обсяг того, що потрібно перевірити при покупці квартири в Україні.

Щоб перевірити квартиру самостійно, варто пройти наступні етапи:

  1. Ознайомитися з документами на нерухомість, які надає продавець. Вони повинні бути наданими в оригіналі. Якщо інформація, як перевірити квартиру перед покупкою, потрібна заздалегідь, і покупець не хоче інформувати продавця про свої наміри, є додаткові варіанти – перевірка в держреєстрах.
  2. Запит на отримання даних в Державному реєстрі прав на нерухоме майно. Воно актуальне лише в тому випадку, якщо власник житла змінився після 2013 року. Серед того, що потрібно перевірити при покупці квартири, даний реєстр вкаже всі заборони на відчуження майна: чи є договори довічного утримання, арешти, застави й т.д. Якщо передача прав актуальному власнику відбулася раніше 2013 року, можна звернутися в відділення БТІ (Бюро технічної інвентаризації).
  3. Перевірити квартиру перед покупкою в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Це дозволить бути впевненим, що житлоплоща не є об'єктом судових суперечок і на неї не накладено арешт.
  4. Серед того, які документи перевірити при покупці квартири, – присутня в кожному житловому об'єкті будинкова книга. Але навіть цю інформацію варто перевірити ще раз, використовуючи центр надання адміністративних послуг. Щоб перевірити квартиру перед покупкою, не варто не допускати такої можливості, що один з членів сім'ї відбував покарання в місцях позбавлення волі, і, повернувшись, планує відновити прописку.
  5. Передбачити можливість наявності боргу за комунальні послуги. Це входить в перелік того, які документи потрібно перевірити при покупці квартири, якщо заборгованість значна, її можна перевірити ще раз в Єдиному реєстрі боржників.

Але перелік того, які документи треба перевірити при покупці квартири, не виключає можливих неприємностей. Уваги вимагають деталі, в тому числі – родинні зв'язки власника, захист майнових прав неповнолітніх і недієздатних в Україні.

Щоб не допустити ситуації, коли право володіння буде оскаржуватися в суді, варто знати як про всі прописаних, так і про тих, хто знаходиться на утриманні власника, має право на майно або повинен отримати його за законом в подальшому.

У списку, які документи потрібно перевірити при покупці квартири в Україні, обов'язково повинен бути та власне договір купівлі-продажу. Його аналізують вже після вивчення попередньої інформації про квартиру та її власника.

Як перевірити квартиру перед покупкою за допомогою юристів?

Щоб не виникало питань, які документи потрібно перевірити при покупці квартири в Україні в 2023 році, була відсутня необхідність вивчати законодавство України у сфері житлових і майнових прав, рішенням ситуації є кваліфікована допомога юриста. Вона позбавить від необхідності дізнаватися, що потрібно перевірити при покупці квартири, а також витрачати особистий час і прикладати чимало зусиль для збору потрібної інформації.

Послуги юристів ЮК «Інтаєр»це безумовна якість виконаної роботи, впевненість в тому, що згодом не з’являться проблеми, а вкладення коштів буде безпечним. Фахівці мають досвід того, як перевірити квартиру перед покупкою, тому будь-який нюанс або навмисний обман не залишаться непоміченими.

Якщо з'явилися запитання чи є необхідність дізнатися особливості співпраці, можна звернутися за безкоштовними консультаціями до наших фахівців. На сайті є зручний формат «Питання-відповідь», де просто отримати пораду в ситуації, що склалася, ознайомитися з короткими, але змістовними поясненнями.

Скористайтеся цією можливістю, щоб знати, як перевірити квартиру перед покупкою за допомогою фахівців, а також отримати важливі відомості швидко і за доступною вартістю.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!