Як перевірити право власності на квартиру онлайн - картинка

Як перевірити права власності на квартиру – потреба, з якою стикається кожен при покупці або оренді житла, або ж при необхідності провести будь-які операції з нерухомістю в Україні.

Ситуації можуть бути різними, але їх об'єднує завдання перевірити права власності на квартиру зі швидким отриманням достовірної та вичерпної інформації. Зробити це можна двома способами: вивчивши необхідні відомості від юриста, або зайнявшись пошуком інформації самостійно.

В Україні є можливість в режимі онлайн скористатися електронними сервісами, які нададуть потрібні офіційні відомості.

Як перевірити права власності на квартиру: черговість дій

Найбільш поширені ситуації, коли потрібно перевірити право власності на квартиру без зволікань: приватизація житлової площі, продаж, обмін, прийняття спадщини або дарування нерухомості.

Найбільший ризик передбачає покупка «квадратних метрів» в Україні без ріелторської компанії-посередника: домовленість напряму не вимагатиме значних доплат, але покупцеві потрібно бути уважним, орієнтуватися в законодавчих актах, а також перевірити реєстрацію права власності на квартиру.

Якщо потрібно знати, як перевірити право власності на квартиру, то не варто ігнорувати документацію, яку надає власник. У більшості випадків він зацікавлений в тому, щоб надати доступ потенційному покупцеві до документів на житлоплощу. Це дозволить попередньо перевірити право власності на квартиру в Україні, дізнавшись, хто є власником, і чи є у житла співвласники. У документах також зазначено, хто прописаний на житлоплощі, скільки власників і за який термін щось змінилося у нерухомості.

Перевірити право власності на квартиру онлайн: актуальний ресурс

Щоб право власності на квартиру перевірити, не сумніваючись в достовірності інформації, а також в зручному режимі онлайн, варто скористатися сайтом Міністерства юстиції України. Тут є можливість отримати доступ до Державного реєстру майнових прав на нерухомість.

У короткій інструкції до того, як перевірити право власності на квартиру онлайн, вказана ідентифікація на цій платформі. Якщо у користувача є електронно-цифровий підпис, зробити це можна за кілька хвилин. Іншим варіантом того, як перевірити право власності на квартиру онлайн в Реєстрі без ЕЦП, є наявність банкінгу ID, або ж вхід через реєстрацію за допомогою створеної системою електронної адреси.

Щоб перевірити право власності на квартиру, потрібно пройти наступний порядок реєстрації онлайн:

  1. Відкрити сторінку Міністерства юстиції України «Кабінет електронних сервісів» Як перевірити право власності на квартиру онлайн через Державний реєстр майнових прав - картинка
  2. Клацнути «Вхід» і на сторінці, що відкриється, під формою ідентифікації перейти по посиланню «Зареєструватися як новий користувач».Вхід в Кабінет електронних сервісів, щоб перевірити право власності - картинка
  3. Правильно заповнити графи в формі реєстрації та відправити їх, натиснувши підтвердження.Реєстрація в Кабінеті електронних сервісів для доступу до Державного реєстру прав на нерухоме майно - картинка

Автоматично буде створена онлайн поштова адреса mail.gov.ua. На цю адресу і за вказаною особистою електронною адресою користувача буде відправлено інформація.

Увійти в систему і перевірити право власності на квартиру можна за логіном і паролем, які будуть однаковими для сайту і створеної електронної пошти.

Важливий нюанс: перед тим, як перевірити право власності на квартиру в Україні, для запиту потрібно вказати хоча б базову інформацію.

Пошук можна виконати за:

  • адресою житлоплощі;
  • номером об'єкта згідно з реєстрацією;
  • ідентифікаційними даними власника.

Для фізичної особи потрібні дані паспорта – ПІБ та ідентифікаційний номер платника податків. Якщо потрібно перевірити право власності на квартиру, яка належить юридичній особі, необхідно знати ЄДРПОУ компанії.

Онлайн документ вимагає оплати: це невелика сума, до якої додасться комісія банку за переказ.

Чи можуть бути відсутніми відомості в Реєстрі онлайн?

Можлива складність у тому, як перевірити право власності на квартиру в Україні, якщо нинішній власник отримав майнові права до 2013 року. В цьому випадку інформація може бути відсутньою в онлайн реєстрі.

Але є інші варіанти, як перевірити право власності на квартиру, якщо немає можливості зробити це віддалено. Крім вивчення документів, наданих власником, потрібно звернутися до державного реєстратора, або ж в БТІ (Бюро технічної інвентаризації). Це більш тривалий процес того, як перевірити право власності на квартиру, але він стане додатковою гарантією безпеки.

Відомості повинні відповідати інформації, яка вказана в документах продавця, в іншому випадку є вагомі причини засумніватися в його чесності.

Щоб перевірити право власності на квартиру в Україні, у власника запитують виключно оригінали документів, а також не спілкуються через посередників.

Допомога фахівців ЮК «Інтаєр»

В Україні процедура того, як перевірити право власності на квартиру, пройшла значні зміни. Сьогодні отримати останні дані значно простіше, використовуючи Реєстр онлайн. Але це не позбавляє користувача від необхідності вивчати процес того, як перевірити право власності на квартиру, а також витрачати особистий час.

Крім майнових прав, потрібно врахувати потенційні права найближчих родичів, претензії яких можуть стати проблемою в майбутньому. Тому в пошуку способів, як перевірити право власності на квартиру, найбільш зручним і простим є допомога юриста, яка гарантує повну, вичерпну інформацію і максимальний захист інтересів клієнта.

Але отримання кваліфікованої допомоги часто супроводжується додатковими питаннями, адже не всі покупці мали досвід співпраці з юридичною компанією.

Ми готові відповісти на всі питання, що цікавлять в режимі онлайн, щоб клієнт заздалегідь визначився з необхідним обсягом юридичної підтримки, або ж зміг самостійно орієнтуватися у розв'язанні проблеми.

Наші безкоштовні консультації призначені для тих, хто не знає, як перевірити право власності на квартиру, або йому необхідно уточнити окремі деталі.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!