Як перевірити нерухомість по ІПН або адресою

Перевірити нерухомість перед її придбанням – запорука відсутності проблем з житловою або комерційною площею надалі. У сучасних реаліях випадки шахрайства тісно переплетені з відсутністю юридичної грамотності продавця – попереднього власника території, будівлі або квартири. В основі того, як перевірити нерухомість перед покупкою, – допомога досвідченого юриста, що підготує необхідну інформацію про об'єкт. Це стане основою безпеки угоди, а також попередить можливість того, що проблеми при оформленні можуть проявитися через тривалий час.

Коли необхідно перевірити нерухомість?

При покупці, оренді на триваліший термін, обміні житлової або комерційної площі важливо перевірити нерухомість в Україні. Адже рішення про продаж має право приймати виключно власник, а його право на нерухомість має бути незаперечним.

Перевірити нерухомість перед покупкою можна незалежно від її вартості: в будь-якому випадку, це дозволить запобігти претензіям третіх осіб, тривалим судовим тяжбам за право власності. Не має значення ступінь довіри до продавця: процедура того, як перевірити нерухомість при покупці, не забере багато часу, і дозволить захистити своє майно від проблемних ситуацій.

Тому будь-які операції з нерухомими активами, які передбачають наявність сторін договору, а також фінансові вкладення, варто супроводжувати юридично. І перший крок до безпеки – попередня робота юриста, повний правовий аналіз об'єкта.

Необхідність перевірити нерухомість: які аспекти потрібно передбачити

Складні ситуації, пов'язані з придбанням або орендою, не є рідкістю, адже житлова або комерційна площа мають свою юридичну історію, а власники прагнуть приховати будь-які проблеми для швидкого та вигідного продажу.

Тому те, як перевірити нерухомість, обов'язково має передбачати аналіз наявності:

  1. Невиплачених іпотек;
  2. Арешту житлової або комерційної площі;
  3. Судових проваджень;
  4. Вимог третіх осіб;
  5. Проблем в юридичній історії об'єкта.

Вся ця інформація повинна бути підготовлена ​​до моменту підписання документів, а краще – до початку ведення переговорів з власником про продаж, підготовки проекту договору. Тим більше, для професіоналів не проблема те, як перевірити об'єкт нерухомості перед покупкою, не інформуючи про це власника, а також без необхідності отримати дозвіл на пошук інформації.

Яким способом перевірити нерухомість перед покупкою?

Щоб перевірити нерухомість в Україні у 2023 році, можна звернутися до офіційних онлайн-джерел, а більш ранню інформацію про житлові або комерційні будівлі можна знайти в їх документації.

В результаті найбільш актуальними аспектами роботи юриста перед підписанням акту купівлі-продажу є:

  • перевірити нерухомість по ІПН. В Україні існує Державний реєстр майнових прав на нерухомість, і через податковий номер власника квадратних метрів можна відстежити попередню операцію. Це дає можливість перевірити нерухомість по ІПН на наявність власності і форми володіння, а також знайти коротку інформацію про власника, відомості про можливе обтяження – наприклад, перевірити нерухомість на арешт або заборону на відчуження. Щоб отримати довідку з онлайн-сервісу, співробітник проходить коротку реєстрацію, і оформляє виписку з Реєстру. Щоб отримати дані, необхідно знати реєстраційний номер об'єкта, дані власника, або ж перевірити нерухомість за адресою;
  • перевірити нерухомість на арешт через Єдиний державний реєстр судових рішень. В даному випадку можна отримати інформацію про судове провадження щодо власника квартири, або ж юридичної особи, яка реалізує площу. В даному Реєстрі може бути не вказано точних даних про забудову, але є відомості про те, які претензії були раніше пред'явлені продавцеві, або з якими проблемами він звертався до судової системи.

Наявність онлайн-реєстрів дозволяє без зволікання перевірити нерухомість перед покупкою, але більш складні випадки, коли житло змінювало власника або форму власності до 2013 року. В даному випадку варто уважно вивчити технічну документацію, надану продавцем. Адже інформація по окремих об'єктах може бути відсутньою, а це не позбавляє від необхідності отримати дані.

Важливий нюанс – наявність майнових претензій третіх осіб. Це одна з причин того, чому покупець нечасто перевіряє житло самостійно. Спеціаліст знає, як перевірити свою нерухомість, не загубивши деталей: щоб спрогнозувати можливі претензії при продажу від людей, які можуть заявити про своє право, варто звернутися до актуального законодавства. Юрист звертає увагу, хто прописаний в квартирі, хто має законне право на активи, і в яких випадках продаж неможливий.

Кваліфікована юридична підтримка від ЮК «Інтаєр»

Якщо необхідно перевірити нерухомість перед покупкою, наші фахівці із задоволенням допоможуть знайти документальне підтвердження безпеки угоди, або застережуть від можливих помилок. Юридична компанія «Інтаєр» гарантує прозоре формування вартості послуг, а також те, що ціна не зміниться. Клієнт може заздалегідь розраховувати на певну суму, а це запорука чесного співробітництва.

Не потрібно шукати спосіб, як перевірити наявність арешту на нерухомість, відкритих або завершених судових проваджень, прав третіх осіб та ін.: довірте свою проблему нам, і ми забезпечимо наявність вичерпної інформації про об'єкт.

Якщо немає необхідності замовляти послугу, але є незрозумілі нюанси або актуальні питання, Ви завжди можете звернутися за безкоштовною консультацією в форматі «питання-відповідь». Так само просто перевірити нерухомість, домовившись про співпрацю, або уточнити, чи є причина для хвилювання у Вашій ситуації, адже кожен випадок індивідуальний.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!