Як відкрити філію (представництво) іноземної компанії? - картинка

Відкрити представництво іноземної компанії в Україні – можливість розширити перспективи для подальшого розвитку бізнесу. При цьому варто пам’ятати, що представництво не являється окремою юридичною особою, а представляє інтереси суб’єкта господарської діяльності, зареєстрованого в іншій країні. Але відкрити представництво іноземної компанії можна  і з плануванням подальшого розвитку підприємницької діяльності (реєстрації філії).

В будь-якому випадку, щоб відкрити іноземне представництво, необхідно:

  1. Підготувати заяву для реєстрації.
  2. Отримати виписку із державного реєстру країни, де зареєстрована компанія.
  3. Звернутися за отриманням довідки про наявність банківського рахунку (її видає банківський заклад).
  4. Оформити довіреність на виконання представницьких задач в Україні. Щоб відкрити представництво іноземної фірми, цей документ повинен бути оформленим відповідно до актуальних законів тієї країни, де офіційно зареєстрований суб’єкт господарювання.
  5. Подати пакет документів в Міністерство економіки, торгівлі та сільського господарства.
  6. Оплатити державний збір за реєстрацію.
  7. Поставити представництво на облік в якості платника податків в ДФС.

Рішення про реєстрацію представництва приймає Міністерство економіки, торгівлі та сільського господарства. Для цього у співробітників є двадцять робочих днів з моменту подачі документів.

Винятком являються лише російські компанії: дані заявки розглядаються протягом 60-ти робочих днів. Така особливість пов’язана зі змінами в українському законодавстві.

Які документи необхідні?

Щоб відкрити філіал іноземної компанії в Україні, потрібно зібрати пакет документів, підготувати заяву з проханням про реєстрацію. Незважаючи на те, що заява не має суворих правил до форми викладу, є значна кількість вимог до її змісту. Щоб відкрити філіал іноземної компанії, в документі потрібно вказати:

  • повне найменування компанії, державу, адресу, дату заснування, кількість працівників, організаційно-правову форму і сферу діяльності;
  • контакти (номер телефону, електронну адресу);
  • населений пункт, де планується відкрити представництво іноземної компанії в Україні;
  • скільки іноземних громадян працевлаштовані в представництві;
  • банківський рахунок з повним найменуванням банківського закладу;
  • мету відкриття, заплановану діяльність, співробітництво з українськими партнерами та перспективи.

Крім заяви, потрібно надати виписку з держреєстру країни, де зареєстрована компанія, довідку з банку про наявність рахунку, довіреність власника на виконання процедури.

Щоб відкрити представництво іноземної фірми в Україні, варто заздалегідь потурбуватися про те, щоб документи були нотаріально завірені відповідно місця їх видачі, легалізовані (апостильовані) в консульстві, обов’язково перекладені на українську мову з печаткою перекладача.

За реєстрацію необхідно оплатити державний збір. Ця сума різниться: один прожитковий мінімум за реєстрацію протягом 20-ти днів, і тридцять прожиткових мінімумів за держреєстрацію в період 60-ти днів (для російських компаній).

На що звернути увагу

Перед тим як відкрити представництво іноземної компанії, варто пам’ятати про те, що дана юридична форма має суттєві відмінності від філіалу: вона не дає можливості займатися аналогічною господарською діяльністю.

Основні функції представництвазахист і представлення інтересів власної компанії.

Незважаючи на це, щоб відкрити представництво іноземної фірми, необхідно точно виконати всі етапи процедури, а також надати повний пакет документів відповідно до вимог.

Особливості процедури

Державні органи розробили прозору і доступну схему, як відкрити представництво іноземної компанії в Україні. Але процедура потребує затрат часу і знання актуального законодавства. Якщо реєстрацію проводять вперше, це може ускладнити задачу.

Альтернатива – послуги досвідчених юристів, що самостійно виконають весь обсяг роботи. Це особливо актуально, якщо уповноважена особа іноземної компанії не має змоги знаходитися в країні протягом всього часу проведення процедури.

Відкрити представництво іноземної компанії в Україні вигідно з підтримкою спеціалістів юридичної компанії «ENTIRE». Кваліфіковані спеціалісти швидко і без помилок проведуть реєстрацію. Якщо залишились питання, можна звернутися за безкоштовною консультацією, адже ко

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!