Хто такі бенефіціари - картинка

Питання, хто такий бенефіціар, особливо актуальний для підприємців. Цей термін став активно використовуватися порівняно недавно. Якщо раніше його можна було зустріти лише в юридичних документах, то сьогодні поняття «бенефіціар» все частіше використовується поза юридичною сферою: в публіцистиці, фінансової галузі тощо.

Що означає слово «бенефіціар»?

Термін походить від французького «benefice», що означає прибуток або користь. Значення слова бенефіціар перекладається як одержувач грошей або доходів. Це людина, яка володіє активами на законній підставі, а також активно їх використовує для отримання подальшої вигоди. До слова бенефіціар синонім, який не менше часто використовується, - бенефіціарій. Значення цих слів не має відмінностей.

Юридичне визначення має інше формулювання:

Бенефіціар - це фізична особа, яка здійснює вирішальний вплив на діяльність юридичної особи, в тому числі через проміжні ланки контролю і володіння.

Законодавча база

Про те, хто є бенефіціаром, можна більше дізнатися в Законі України від 06.12.2019 № 361-IX «Про запобігання та протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, ...». Цей документ передбачає необхідність внесення відомостей про власників підприємств, які потрібно щорічно оновлювати. Державному реєстратору надають основну інформацію про власника товариства з обмеженою відповідальністю. Дана юридична процедура є обов'язковою: якщо відомості не будуть внесені після закінчення зазначеного терміну, закон передбачає штраф. Також потрібно перевірити правдивість інформації: не можна, щоб замість власника було вказано іншу фізичну особу.

Адже основна мета закону - відстежити прибуток, а також «вивести з тіні» нелегальні доходи.

Кінцевий бенефіціар: хто це?

У юридичній термінології зустрічається таке поняття, як кінцевий бенефіціар. Це фізична особа, що є залишковим власником.

Кінцевий власник також є синонімом, адже обидва поняття передбачають, що буде вказано справжній власник, а не керівники, які виконують обов'язки керівника і т.п.

Кінцевим власником можуть бути відразу декілька фізичних осіб. Для цього частину їх акцій або установчого капіталу в компанії повинна бути не менше 25%.

Але визначення кінцевого власника є актуальним лише для приватної власності. Значення слова бенефіціар не застосовується для релігійних громад, органів місцевого самоврядування, політичних об'єднань. Громадським та благодійним організаціям, на відміну від комерційних, необхідно надавати інформацію про відсутність бенефіціара.

У державних підприємствах бенефіціаром називається держава, з можливим уточненням підрозділу влади, до якого належить.

Як правильно надати інформацію про власника?

Бенефіціар, визначення якого викликає складності, - поширена проблема. Адже є безліч юридичних нюансів, які визначають право власності. В окремих випадках вказати кінцевого власника або декількох власників неможливо. Вирішити проблемні ситуації можна за допомогою кваліфікованих юристів компанії «ENTIRE».

Зручно звернутися за первинною консультацією, яку фахівці надають безкоштовно. Це дає можливість дізнатися у досвідчених юристів, хто такий бенефіціар в окремому випадку. А також домовитися про подальшу юридичну підтримку – внесення відомостей про кінцевих власників для Вашого бізнесу. Послугою можна скористатися за максимально вигідною вартістю, при цьому бути впевненими в якісно проведеній юридичній процедурі. Допомога фахівців гарантує відсутність штрафів, а, відповідно, і приводів для занепокоєння.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!