Чи потрібна ліцензія на монтаж пожежної сигналізації - картинка

Відповідно до законів України всі організації, що займаються наданням послуг, пов’язаних з монтажем пристроїв протипожежного типу, зобов’язані отримати необхідну ліцензію. Наданий документ являється підтвердженням того, що дана організація має змогу займатися подібними роботами. Тому для встановлення пожежної сигналізації потрібна відповідна ліцензія.

Ліцензія на монтаж пожежної сигналізації в Україні в 2023 передбачена відповідними правилами та нормами:

  • Закон «Про ліцензування діяльності, спрямованої на надання послуг і проведення робіт»;
  • Рішення Кабінету Міністрів № 609 від 05.08.2015 року «Затвердження списку організацій, що видають ліцензію і тих, які втратили повноваження»;
  • Постанова № 852 від 23.11.2016 року «Особливості ліцензування господарської діяльності під час проведення протипожежних робіт».

Якщо дані організації не знають, чи потрібна ліцензія на монтаж пожежної безпеки в Україні, рекомендується детально ознайомитися з наданими нормами та правилами.

За відсутності ліцензії суб’єкт зобов’язаний буде сплатити штраф у розмірі від 17 000 до 34 000 грн.

Отримання ліцензії на встановлення пожежної сигналізації

Для отримання пожежної ліцензії рекомендується врахувати декілька важливих вимог, що можуть кардинально різнитися в залежності від певного виду діяльності суб’єкта.

Щоб розібратися з тим, як отримати ліцензію на монтаж пожежної сигналізації в Україні, важливо попередньо ознайомитися зі стандартним переліком вимог:

  1. Обов’язкове використання правильно оснащеного приміщення і всієї необхідної техніки для пожежної сигналізації.
  2. Керівники та співробітники повинні мати вищу освіту, вчасно проходити навчання, курси підвищення кваліфікації.
  3. Дотримання всіх умов заповнення проєктної документації.
  4. Наявність нормативно-правової та технічної документації.

Отримати ліцензію на установку пожежної сигналізації в Україні можуть лише ті організації, в яких працюють кваліфіковані співробітники. Керівник повинен мати робочий стаж від 3-х років. В процесі підключення пожежної сигналізації бере участь бригада працівників, що складається з чотирьох спеціалістів. Якщо мова йде про монтаж систем аерозольного гасіння осередків горіння, тоді достатньо двох спеціалістів. При цьому однією з обов’язкових вимог вважається наявність обладнаного приміщення і допоміжної техніки.

Процес оформлення ліцензії на встановлення пожежної сигналізації

Ліцензія на монтаж пожежної сигналізації, вартість якої складає один прожитковий мінімум, видається безстроково.

Наявність ліцензії актуальна для організацій, що надають наступні види послуг і виконують такі роботи:

  • установка і подальше обслуговування приладів, що відповідають за пожежну безпеку будівель;
  • контроль приладів і перевірка їх правильного функціонування;
  • вогнезахист;
  • обслуговування інструментів і техніки для гасіння пожеж;
  • оцінка технічного стану протипожежного захисту окремих споруд.

Процедура отримання дозволу на встановлення пожежної сигналізації передбачає попередню консультацію, а також подальше представлення інтересів клієнта під час спілкування зі спеціалістами, що працюють в органах ліцензування. Після збору документів здійснюється подача заяви, яка буде розглянута протягом декількох днів.

ЮК «ENTIRE» пропонує професійну допомогу для всіх суб’єктів, що займаються установкою подібних сигналізацій. Спеціалісти компанії надають безкоштовну консультацію, в процесі якої розкажуть, що являє собою ліцензія на монтаж пожежної сигналізації в Україні в 2023, а також допоможуть отримати документ в стислі терміни.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!