Що потрібно, щоб закрити ПП - картинка

Якщо з'явилася необхідність ліквідувати підприємство, варто заздалегідь дізнатися, що потрібно щоб закрити ПП в Україні в 2023. Процедура передбачає чітку послідовність етапів і наявність правильно підготовленої документації. Помилки можуть стати причиною того, що закриття триватиме досить довго, а власнику доведеться докласти додаткових зусиль, щоб процедура відповідала законодавству.

Що треба зробити щоб закрити ПП:

  1. Провести збори співзасновників підприємства, прийняти запротокольовані рішення про закриття ПП.
  2. Даний протокол (рішення про закриття) потрібно надати державному реєстратору.
  3. Розірвати трудові відносини з найманими працівниками.
  4. Подати заяву на аудиторські перевірки в податкову інспекцію.
  5. Розрахуватися із боргами - податками, заборгованостями, штрафами і пенею.
  6. При наявності кредиторів, потрібно повідомити їх про ліквідацію ПП, провести всі необхідні розрахунки.
  7. Продати всі активи підприємства і розподілити отримані кошти між власниками.
  8. Оформити ліквідаційний баланс.
  9. Закрити банківські рахунки і здати документи, які підлягають тривалому зберіганню, до архіву. Після цього потрібно отримати відповідну виписку.
  10. Повторно звернутися до держреєстратора для завершення процедури, оформивши заяву про припинення діяльності. Також потрібно надати довідку про здачу документів до архіву.

Це все, що потрібно, щоб закрити ПП. Але процедура має безліч нюансів, адже триває не менше 2-х місяців.

На що варто звернути увагу при закритті ПП?

Основне, що потрібно щоб закрити ПП в Україні, – своєчасно розрахуватися із заборгованостями. В іншому випадку закрити підприємство можна лише через банкрутство, але це негативно вплине на фінансовий добробут засновників. Тому, щоб закрити бізнес, потрібно повністю розрахуватися з найманими працівниками, розірвавши юридичні відносини відповідно до трудового законодавства.

Також виплачують борги кредиторам і заборгованості по податках в повному обсязі, включаючи штрафи і пеню (при їх наявності).

Але перше, що потрібно щоб закрити ПП в Україні, –на загальних зборах вибрати ліквідаційну комісію, яка займеться закриттям підприємства. Це може бути одна людина або власник підприємства.

Обов'язково оформляють відповідний протокол, який надають державному реєстратору в оригіналі, або його нотаріально завірену копію.

Ще один важливий нюанс стосовно того, що треба щоб закрити ПП, - правильність і своєчасність подання податкової звітності. Якщо аудиторська перевірка знайде помилки, завершити реєстрацію підприємства буде складніше. Адже етап податкового аудиту займе багато часу, а також вимагатиме спілкування з держслужбовцями.

У підсумку потрібно надати для закриття «нульовий» ліквідаційний баланс.

Головне, що потрібно щоб закрити ПП - не зволікати з проведенням процедури, слідувати її основним етапам. А також - заручитися підтримкою кваліфікованих юристів, які допоможуть закрити ПП швидко і без проблем.

Що потрібно, щоб закрити ПП за допомогою юридичної компанії

Послуги досвідчених юристів допоможуть заощадити час, уникнути зайвого хвилювання, а також бути впевненим в тому, що процедура буде проведена відповідно до актуального законодавства.

Немає необхідності дізнаватися, що потрібно щоб закрити ПП Україна, - всі проблеми вирішать фахівці.

Така послуга має свій недолік: необхідність оплатити роботу співробітників юридичної компанії. ЮК «ENTIRE» пропонує компроміс: якісну підтримку досвідчених фахівців за доступною вартістю. Для цього можна скористатися одним з пакетів послуг з ліквідації ПП - «Експрес» або «Стандарт».

У будь-якому випадку, співробітники нададуть безкоштовну первинну консультацію, під час якої можна дізнатися, що потрібно щоб закрити ПП в Україні.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!