Закрити ООО з нульовим балансом - картинка

Закрити ТОВ з нульовим балансом – значить ліквідувати підприємство, яке фактично не вело діяльності після реєстрації: засновники не отримували прибутків, не брали кредитів, але своєчасно здавали необхідну нульову звітність в податкову. Причини нульового балансу можуть бути різними: наприклад, підприємець вирішив не починати діяльність, яка окупить себе не відразу, з’явились фінансові ускладнення, нові проєкти та т.д.

Але процедура того, як закрити ТОВ з нульовим балансом, не має суттєвих відмінностей від стандартної ліквідації товариства з обмеженою відповідальністю.

Основні етапи закриття ТОВ з нульовим балансом:

  • Загальні збори співзасновників, де приймають запротокольоване рішення про закриття.
  • Надання відповідного протоколу державному реєстратору.
  • Заява в податкову службу для аудиторської перевірки.
  • За необхідності – сплата заборгованостей, штрафів і пені.
  • Визначення кредиторів і повідомлення їм про рішення закрити ТОВ. Але для підприємства з відсутністю руху фінансів це не актуально.
  • Продаж активів (в цьому випадку вони відсутні).
  • Оформлення ліквідаційного звіту.
  • Закриття рахунків в банку.
  • Здача в архів документів для тривалого зберігання.
  • Повторне звернення до держреєстратора для завершення процедури закриття.

Основна особливість, як закрити ТОВ з нульовим балансом Україна, – менша кількість документації, звітів і витрат, тому і більш швидке завершення всіх етапів роботи з документацією.

З чого почати, якщо потрібно закрити ТОВ з нульовим балансом?

На загальних зборах власників складають протокол про ліквідацію. Підписаний документ в оригіналі чи його нотаріально завірену копію надають державному реєстратору: це перший етап, як закрити ТОВ з нульовою звітністю. Далі надають заяву в  податкову службу для проведення перевірки на наявність заборгованостей.

Фінансові питання: як закрити ТОВ з нульовим балансом

Якщо підприємство не вело фінансову діяльність, процедура закриття стає значно коротшою. Не потрібно розраховуватися з кредиторами, попередньо повідомляти їх про рішення ліквідації. Також нема потреби проводити продажу активів (майна), розподіляючи засоби між співзасновниками, які мають відповідні права. Перевірка податкової служби також буде проведена в стислі терміни.

Щоб закрити ТОВ з нульовим балансом, нема потреби закривати банківські рахунки, турбуватися про своєчасне зняття фінансів. Відсутність фінансової складової значно зменшить кількість етапів того, як закрити ТОВ з нульовою звітністю.

Завершення процедури

Після оформлення ліквідаційного балансу ТОВ, потрібно здати в архів документацію, яка передбачає тривале зберігання. Працівники архіву видають відповідну довідку. Далі, при відсутності заборон Пенсійного фонду і податкової служби, повторно звертаються до державного реєстратора. Держслужбовцю подають заяву про зупинення державної реєстрації юридичної особи в результаті її ліквідації.

Для цього використовують форму №7 заяви, затверджену наказом Мінюсту №3268/5 від 18 листопада 2016 року, довідку архівного закладу про прийняття документів, які згідно з законом підлягають тривалому зберіганню.

Це стане завершальним етапом того, як закрити ТОВ з нульовим балансом.

Важливий нюанс

Не варто відтерміновувати рішення закрити ТОВ з нульовим балансом: навіть незначна сума податків вимагає своєчасної сплати. Якщо пропустити терміни внесення обов’язкових платежів, може з’явитися заборгованість, яка стане основою для штрафів та пені. Відсутність необхідної уваги засновників бездохідного ТОВ до фінансової сторони питання може обернутися збитками. Щоб закрити ТОВ з нульовим балансом в такій ситуації, доведеться сплатити штрафи, що ускладнить процедуру.

Потрібно закрити ТОВ з нульовим балансом: ціна послуги

Самостійне проведення ліквідації вимагає затрат часу і знання особливостей того, як правильно закрити ТОВ. В цьому випадку можна скористатися послугами професійних юристів. Але основною перешкодою для такого рішення являється ціна. Наша юридична фірма не може обґрунтувати вартість послуг інших компаній, але ми гарантуємо, що ціна нашої допомоги буде доступною. Значний досвід і професіоналізм дозволяють досягнути мінімальних затрат часу, щоб закрити ТОВ з нульовим балансом.

Серед додаткових переваг – індивідуальний підхід до кожної ситуації, конфіденційність особистих даних та інформації про товариство з обмеженою відповідальністю.

Якщо Ви не знаєте, як закрити ТОВ з нульовим балансом в Україні, і з чого розпочати процедуру, звертайтесь: наші співробітники дадуть відповіді на всі актуальні питання, а за необхідності допоможуть закрити підприємство без значних витрат зі сторони клієнта.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!