Як закрити фірму з боргами - картинка

Закриття фірми з боргами починається з аналізу ситуації: потрібно визначити, наскільки великою є  заборгованість, і чи достатньо активів підприємства, щоб розрахуватися з боргами.  Якщо активи дозволяють повністю позбутися заборгованості, можна починати ліквідацію ТОВ.  Якщо немає фінансової можливості розрахуватися з боргами, процедуру починають аналогічно.

Щоб закрити ТОВ з боргами, необхідно послідовно пройти кілька етапів:

  1. Провести збори всіх власників і загальним голосуванням прийняти рішення закрити ТОВ.
  2. Надати протокол державному реєстратору і написати заяву для початку процедури.
  3. Звільнити всіх найманих робітників з попередньою виплатою боргу по заробітній платі.
  4. Подати заяву на аудиторські перевірки до податкової інспекції.
  5. Сплатити всі податки, борг, штрафи та пеню (за їх наявності).
  6. Повідомити кредиторів про рішення закрити ТОВ, зробити необхідні розрахунки.
  7. Щоб закрити фірму з боргами, треба продати всі активи, і виплатити частки співвласникам.
  8. Оформити ліквідаційний баланс ТОВ.
  9. Закрити рахунок у банку.
  10. Підготувати та здати до архіву документи, які підлягають тривалому зберіганню.
  11. Отримати довідку з архіву, і в разі відсутності заборон з боку податкової компанії та Пенсійного фонду, звернутися до державного реєстратора для завершення процедури.

Але, щоб закрити ТОВ з боргами, треба звертатися до суду із заявою про банкрутство підприємства, що дасть можливість знайти вихід із ситуації, яка склалася.

Обов'язкові етапи ліквідації ТОВ неодмінно треба пройти, незалежно від наявності боргу.

Як закрити фірму з боргами: початок процедури

Якщо ви не знаєте, як закрити ТОВ з боргами, варто почати з загальних зборів співвласників підприємства, на якому буде оформлений протокол про закриття.  Цей протокол або його нотаріально завірену копію подають державному реєстратору для початку процедури закриття.  У протоколі мають бути вказані вичерпні дані про товариство з обмеженою відповідальністю і повна інформація про його співзасновників.  В інших випадках, щоб закрити ТОВ, треба буде надавати додаткові документи.

Фінансовий етап ліквідації ТОВ

Важлива умова, яку потрібно виконати, щоб закрити фірму з боргами, - звільнення найманих працівників з повною виплатою зарплати.  Далі слід розрахуватися з обов'язковими платіжками, - податками, штрафами, в окремих випадках – з пенею.  Також проводяться розрахунки з кредиторами, попередньо повідомивши їх про ліквідацію.

Щоб закрити ТОВ з боргами, варто повністю продати всі його активи, провести розрахунки із співзасновниками відповідно до розмірів їх корпоративних прав.

Але в окремих випадках активи ТОВ стануть можливістю розрахуватися з кредиторами, погасити заборгованість по виплатах заробітної плати працівникам, або ж повністю виплатити податки.

Якщо є необхідність проводити закриття фірми з боргами (активів не вистачило, щоб їх погасити), потрібно дотримуватися стандартів процедур, а саме -  оформити ліквідаційний баланс ТОВ, і закрити рахунок в банку.

Завершення процедури

Наступний етап, який потрібно пройти, щоб закрити ТОВ з боргами, - підготувати і здати до архіву документи товариства з обмеженою відповідальністю, які підлягають тривалому зберіганню.  Отримавши довідку з архіву, і в разі відсутності заборон з боку податкової та Пенсійного фонду, потрібно подати державному реєстратору:

  • заяву про припинення держреєстрації юридичної особи в результаті її ліквідації. Для цього використовують форму №7 заяви, затверджену наказом Мін'юсту №3268 / 5 від 18 листопада 2016 року;
  • довідку архівної установи про прийняття документів, які підлягають довгостроковому зберіганню.

Але якщо активів ТОВ недостатньо для погашення всіх кредиторських вимог (щоб закрити підприємство без боргів), ліквідатор скликає загальні збори, на яких приймається рішення про звернення до суду із заявою про банкрутство.

Чи можна закрити ТОВ з боргами через банкрутство?

Банкрутство не є панацеєю від фінансових проблем, і не буде виходом  в ситуації, коли треба закрити ТОВ з боргами самому. З одного боку, воно дає мораторій тривалістю 120 днів на всі дії кредиторів, коли не нараховуються штрафи та пеня, а борг не індексується.

Але, щоб ТОВ отримало статус банкрута, у його засновника не має бути майна, яке могло би покрити заборгованість. 

Варто бути готовим до того, що все майно буде детально описано, щоб довести неплатоспроможність.

Засновник ТОВ не матиме можливості виїхати за кордон, а також буде зобов'язаний шукати можливості для реструктуризації боргів.

Як закрити ТОВ з боргами: допомога фахівців

Якщо ви не знаєте, чи можна закрити ТОВ з боргами, або не можете самостійно зайнятися тривалою і складною процедурою, в будь-який момент можна звернутися за кваліфікованою допомогою до ЮК «ENTIRE».  Фахівці мають великий досвід роботи, і гарантують доступну вартість послуг без додаткових націнок.

Серед додаткових причин домовитися про співпрацю і закрити ТОВ з боргами за нашої допомоги - можливість комплексного виконання процедури ліквідації або ж лише однієї з її складових.  А також - оперативність, індивідуальний підхід до кожної проблеми і конфіденційність особистої інформації. Важливо не впадати у відчай, а скористатися законним способом закрити ТОВ з боргами - за допомогою визнання банкрутства, або погасити борг активами підприємства.

 

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!