Оформлення СПД  - картинка

Перед тим, як оформити СПД, підприємцю необхідно розібратися, що таке СПД і визначитися, яка юридична форма діяльності оптимальна для його бізнесу.

Оформлення СПД як юридична особа здійснюється засновником (засновниками) і передбачає наявність статутного капіталу, юридичної адреси, унікальної назви та статуту компанії.

Оформити СПД як фізична особа це один з найкращих варіантів організаційно-правової форми для підприємців, які збираються займатися наданням послуг та торгівлею з невеликими доходами. Оформлення потребує мінімального пакету документів, а в майбутньому не знадобиться створення статутного капіталу, печатки та розрахункового рахунку. Для підприємця відкриття суб'єкта підприємницької діяльності обернеться низкою переваг у плані роботи з партнерами та клієнтами, системи оподаткування.

Як оформити СПД: вибір типу діяльності підприємства

Перед тим, як оформити СПД в Україні в 2023, необхідно визначитися з типом діяльності, якою буде займатися СПД фізична особа. Усі вони вказані в класифікаторі видів економічної діяльності. Указати обрані необхідно в заяві на реєстрацію підприємства. Вибір цей дуже відповідальний, оскільки в майбутньому підприємець зможе займатися виключно тим видом діяльності, яка буде вказана в даному документі.

Також необхідно буде визначитися з ким буде працювати СПД:

  • з населенням;
  • фізичними особами підприємцями;
  • підприємствами.

Обмежень за кількістю КВЕД законом не передбачено, тому можна одразу оформити кілька видів діяльності, але працювати тільки за певними напрямами.

Документальний етап відкриття СПД

Щоб оформити СПД, необхідно заповнити наступні документи:

  1. Реєстраційну форму №10 (скачати зразок).
  2. Заяву про перехід на єдиний податок.

Форма реєстраційної заяви затверджена Наказом Міністерства юстиції, на сайті якого можна скачати її. Заповнюється документ від руки друкованими літерами, без помилок та виправлень.

Заповнена заява про перехід на єдиний податок надається реєстратору, або в податкову. У випадку з податковою:

  • платники 1-ї та 2-ї групи повинні встигнути до кінця місяця, у якому пройшло оформлення СПД;
  • платники ЄП 3-ї групи протягом десяти робочих днів після реєстрації.

Єдиний податок підрозділяється на групи, в залежності від типу діяльності підприємства, розміру його доходу та від того, скільки найнято співробітників.

Реєстрація підприємства: де оформити СПД

Подаються документи на оформлення СПД до відділу державної реєстрації за місцем прописки майбутнього підприємця, або в межах міста його проживання. Реєстраційні відділи знаходяться в ЦНАП (Центрах Надання адміністративних послуг).

Можна обрати один з доступних варіантів як оформити СПД:

  • подати особисто;
  • через уповноважену особу;
  • поштою.

Якщо документи передаються поштою, то необхідно нотаріально оформити засвідчення підпису в заяві на реєстрацію. При особистій подачі, фахівець попросить паспорт та ІПН.

Реєстратор при цьому видає одну з двох копій опису документів.

Після реєстрації

Після того, як СПД буде занесено до ЄДР, необхідно звернутися до відділення податкової інспекції за місцем реєстрації, щоб зареєструвати книгу доходів, або книгу доходів та витрат.

За бажанням підприємця та у разі необхідності можна відкрити банківський рахунок для проведення платежів, виготовити печатку підприємства в будь-якому штамп-центрі.

Якщо ви не готові витрачати багато сил і часу, щоб відкрити СПД самостійно, звертайтеся до фахівців ЮК«ENTIRE». Ми не тільки безкоштовно проконсультуємо вас, але і допоможемо правильно здійснити швидке оформлення СПД в г. Киев, Київської області та інших областях України .

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!