Які податки платить ФОП - картинка

Багато людей сьогодні прагнуть до відкриття підприємницької діяльності, щоб мати можливість працювати на себе. Збираючись організувати свій прибутковий бізнес, треба чітко визначитися, яку форму підприємництва краще обрати, а ще не забувати про ризики та відповідальність. Оформлення такої підприємницької діяльності, як фізична особа підприємець несе ряд явних переваг для майбутнього бізнесмена. Реєстрація потребує мінімального пакета документів, а діяльність можна вести без статутного капіталу, печатки та банківського рахунку. При цьому, працювати можна з населенням та з іншими організаціями на вигідних умовах та сплачувати податки за спрощеною системою. Так які податки платить ФОП у 2023?

Сплата податків: правильний вибір податкової системи

В Україні податки фізичних осіб можуть стягуватися за двома системами збирання податків: загальній та спрощеній. Від вибору системи залежить розмір обов'язкового внеску, який регулярно необхідно сплачувати державі.

Розмір податку ФОП на загальній системі розраховується виходячи з фінансового результату за розрахунковий період.

Податки для ФОП, які обрали загальну систему складають:

  • ПДФО в розмірі 18% різниці між прибутком та витратою за розрахунковий період.
  • Оплата ПДВ при річному обороті не менше мільйона гривень.
  • ЄСВ - 22% прибутку.
  • Військовий збір - 1,5%.

На загальній системі підприємець отримує патент на впровадження певних видів економічної діяльності та зобов'язаний мати касовий апарат, якщо він не реалізує товари власного виробництва (виняток – громадське харчування).

Обираючи єдиний податок для фізичних осіб, необхідно враховувати, що для ФОП єдиний податок ділиться на три групи. Орієнтуватися при виборі групи ФОП потрібно на наступні моменти:

  • Яким видом діяльності буде займатися.
  • Розмір планованого доходу.
  • Необхідність використання праці найманих працівників.
  • З ким буде працювати.
  • Необхідність реєстрації у якості платника ПДВ.

Якщо підприємець буде працювати тільки з юридичними особами, потрібно відкриття 3-ї групи ФОП. З населенням також можуть працювати ФОП 1-ї групи або 2-ї.

Щоб перейти на сплату єдиного податку, майбутній підприємець повинен заявити про це під час подачі документів реєстратору. Можна подати заяву й після того, як підприємець занесений до ЄДР в податкову за місцем прописки.

У податкову подача заяви встановлена до кінця поточного місяця для 1-ї та 2-ї групи та протягом 10 днів з моменту реєстрації для 3-ї.

ФОП податки: три групи платників ЄП

Суб'єкти підприємницької діяльності, які обрали єдиний податок, діляться на три види:

  • ФОП 1 група не можуть використовувати працю найманих робітників та мають право надавати побутові послуги, вести торгівлю на ринкових майданчиках. Сума річного доходу даної групи ФОП не перевищує трьохсот тисяч гривень.
  • ФОП 2 група має право наймати не більше 10 працівників та займається ФОП друга група наданням послуг населенню, виробництвом товарів, послуг, ресторанним бізнесом. Друга група ФОП має річний дохід не більше півтора мільйона гривень.
  • ФОП 3 група має право здійснювати будь-які види діяльності, які не заборонені законом. Оборот не повинен перевищувати п'яти мільйонів гривень на рік. ФОП 3 група платник ПДВ та неплатник, може наймати працівників. Для ФОП 3 група ліміт на кількість найманих працівників не встановлено.

Якщо розмір податку для підприємців першої та другої групи є фіксованим, то ФОП 3 група податки сплачує у сумі, що залежить від розміру щомісячного доходу.

Розмір єдиного податку, в залежності від вибору ФОП

Залежно від обраної ФОП групи, з підприємця стягується певний регулярний внесок:

  • Податки ФОП для 1-ї категорії складають не більше 10% мінімальної заробітної плати.
  • 2 група ФОП сплачує до 20% мінімальної заробітної плати.
  • 3 група ФОП сплачує 3% від доходу, у разі, якщо ФОП платник ПДВ та 5%, якщо ПДВ не оплачується.

Більш точні ставки оподаткування ФОП перших двох видів визначають місцеві регіональні ради. Для ФОП 3 групи розмір внеску визначає оборот та прибуток підприємства.

Фізичні особи, платники ЄП 1, 2 групи та ФОП 3 група (Україна) – оплата ЄСВ

Відповідно до чинного законодавства, оплачувати Єдиний соціальний внесок повинні всі ФОП, незалежно від того, чи працює підприємець та чи має він доходи. ЄСВ є страховим обов'язковим платежем, який систематично сплачується всіма платниками податків, незалежно від обраної системи оподаткування.

Можна оплачувати ЄСВ щомісяця, або на рік уперед. Незалежно від того, які податки платить ФОП 2 група, який податок нарахований підприємцю першої та які податки платить ФОП 3 група, мінімальний щомісячний страховий внесок ЄСВ становить 22% заробітної плати. Так, на єдиному податку вноситься щомісячно 918,06 гривень.

Для підприємців, які працюють за загальною системою, оплата ЄСВ також є обов'язковою. Соціальний внесок у даному випадку розраховується шляхом множення загальної ставки єдиного соціального внеску на отриманий річний дохід. У разі відсутності доходу, оплата становить той самий мінімальний щомісячний внесок.

Від сплати ЄСВ за себе звільняються такі бізнесмени, що працюють на єдиному податку:

  • пенсіонери,
  • інваліди,
  • деякі категорії осіб, які отримують соціальну допомогу.

Усі групи, зареєстровані за єдиним податком повинні сплатити ЄСВ до двадцятого числа місяця, що слідує за звітним кварталом. Фізичні особи підприємці, які обрали загальну систему оподаткування, сплачують ЄСВ до десятого лютого після звітного року.

Звітність єдиноподатники повинні надавати щомісячно до податкової, що працюють за загальною системою підприємці – один раз на рік.

Більш детальну інформацію про те, які податки платить ФОП та як перейти на систему сплати єдиного податку можна отримати, проконсультувавшись з фахівцями ЮК «ENTIRE». Якщо ви не знаєте, як зареєструвати фізичну особу підприємець, професійні юристи допоможуть швидко зареєструвати ФОП за оптимальною ціною.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!