Як відкрити  ФОП, СПД в Україні - картинка

Реєстрація підприємницької діяльності є першим кроком на шляху до створення власного, успішного бізнесу. Саме тому, відкриття ФОП – це важливий процес, до якого необхідно підійти максимально відповідально та для цього необхідно чітко розуміти, що потрібно, щоб відкрити ФОП.

Широка популярність такого виду ведення підприємництва обумовлена, перш за все, можливістю відкрити ФОП як громадянам України, так і іноземцям, а також особам без громадянства.

Щоб відкрити ФОП в Україні, нема потреби в створенні установчих документів та статутного капіталу. При цьому, майбутній підприємець може займатися будь-якою діяльністю, що не забороняється законодавчо.

Якщо ви не знаєте, як відкрити ФОП самому, зверніться за допомогою до фахівців юридичної компанії «ENTIRE», які не тільки проконсультують, а й допоможуть швидко відкрити ФОП.

Відкрити ФОП Україна: вибір виду підприємницької діяльності

Перш ніж відкрити ФОП в Україні в 2023, необхідно визначитися з видом бізнес-діяльності, тобто, чим буде займатися підприємець та з ким працювати.

Майбутній підприємець, щоб ФОП відкрити правильно, обирає основний напрямок діяльності та вказує декілька додаткових.

Обмежень у кількості видів діяльності законом не передбачено, тому краще одразу вибрати кілька додаткових, щоб у разі розширення бізнесу не довелося проходити повторну реєстрацію.

Сьогодні діє два державних класифікатори видів економічної діяльності. У разі подачі документів на відкриття ФОП, вказуються види діяльності у вигляді кодів згідно з КВЕД.

Вибір КВЕД – дуже важливий момент з тих, що потрібно, щоб відкрити ФОП та підійти до нього треба зі всією відповідальністю, щоб реальна діяльність збігалася із заявленою.

Підготовка пакету документів

Ключовим питанням, яке цікавить всіх, хто консультується про те, як самостійно відкрити ФОП – які будуть потрібні для цього документи? Для реєстрації необхідно підготувати:

  • заповнену заяву для оформлення ФОП за формою 10;
  • копія ідентифікаційного коду та паспорта;
  • нотаріальна довіреність, якщо документи подаються довіреною особою;
  • заяву про перехід на спрощену систему оподаткування для можливості відкрити ФОП з єдиним податком.

Форму №10 (скачати зразок) можна отримати в податковій або завантажити на сайті Департаменту держ. реєстрації та нотаріату. Вказуються в ній прізвище, ім'я, по батькові підприємця, адреса реєстрації, види діяльності згідно КВЕД. Заповнюється бланк від руки, друкованими літерами й розбірливо. Помилки та виправлення можуть стати причиною відмови в реєстрації.

Якщо ви звернетеся за допомогою до фахівців, щоб відкрити ФОП (Україна), то зможете уникнути помилок заповнення документа та необхідності проходити процедуру реєстрації спочатку.

Відкрити ФОП: заява про перехід на ЄП

Щоб ФОП відкрити правильно, слід визначитися за якою системою ви будете сплачувати податки: по загальній, чи спрощеній.

Якщо підприємець обирає єдиний податок, йому необхідно:

  • обрати групу платника єдиного податку;
  • подати заяву про перехід на спрощену систему.

Щоб відкрити ФОП з таким видом оподаткування, заяву можна подати разом з іншими документами реєстратору, або в податкову, впродовж десяти днів після реєстрації для ФОП 3-ї групи та до кінця поточного місяця для 1-ї та 2-ї групи.

Підтвердженням переходу на ЄП є свідоцтво платника єдиного податку, яке видається протягом 10 робочих днів після подання заяви. Важливо дотримати терміни подання документа, щоб не отримати відмову.

За замовчуванням або в разі недотримання термінів подання заяви, оформляється ФОП із загальною системою оплати податків.

ФОП як відкрити: етап подання документів

Щоб відкрити ФОП в Україні, необхідно подати документи в реєстраційний відділ ЦНАП за місцем реєстрації.

Існує чотири основні варіанти як відкрити ФОП (Україна). Документи на держ. реєстрацію можна подати:

  • особисто;
  • через уповноважену особу, при наявності нотаріально оформленого доручення;
  • поштою, що вимагає нотаріального засвідчення підпису на реєстраційній картці;
  • онлайн з використанням електронного підпису.

Незалежно від того, яким варіантом подання документів на реєстрацію скористався підприємець, він повинен знати, як перевірити чи відкритий ФОП самостійно. Відомості про нового підприємця з'являються в ЄДР протягом доби. Перевірити наявність ФОП можна за допомогою безкоштовного сервісу онлайн на сайті Мін'юсту. Тут же можна замовити платну послугу отримання виписки з реєстру поштою, або отримати документ в управлінні юстиції за місцем прописки.

Реєстрація книги обліку доходів, оформлення банківського рахунку та печатка

Одним з основних моментів того, як правильно відкрити ФОП, є реєстрація книги фінансового обліку.

Після того, як відкрити ФОП вдалося та підприємець внесений до Єдиного державного реєстру, слід звернутися до податкової інспекції для реєстрації книги обліку доходів та витрат. Придбати книгу можна в самій податковій, вона повинна бути пронумерована та прошита.

Згідно з чинним законодавством, працювати фізична особа підприємець може без печатки. Якщо ж ви вирішили замовити печатку, то зробити це можна в будь-якому штамп-центрі. На виготовлення фірмової печатки піде не більше одного дня.

Відкриття банківського рахунку також не є обов'язковим, але для більш зручної роботи з безготівковим розрахунком, краще його мати. Обираючи банк, звертайте увагу на перелік послуг, що надаються, наявність банкоматів та відділень.

Якщо ви збираєтеся зареєструвати ФОП, звертайтеся за допомогою до юристів нашої фірми. Фахівці ЮК «ENTIRE» проконсультують про те, як відкрити ФОП в Україні швидко, без проблем та допоможуть з реєстрацією.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!