Дачний будинок - картинка

Кабінет міністрів України своєю постановою №321 від 29 квітня 2015 року затвердив порядок переведення дачних та садових будинків, які відповідають державним будівельним нормам, в житлові. Це буде здійснюватися безкоштовно органами місцевого самоврядування.

Для переведення дачного або садового будинку в житловий, власник подає до виконавчого органу сільської (селищної, міської) ради (якщо такий виконавчий орган не створено – сільському голові) заяву. До заяви додається копія документа про право власності на дачний або садовий будинок, при наявності співвласників – їх письмову згоду на переведення такого будинку в житловий, звіт про проведення технічного огляду будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам.

Технічний огляд дачного або садового будинку проводиться без застосування обладнання для визначення характеристик конструкцій та виконання вишукувальних робіт на підставі укладеного договору суб'єкта господарювання, у якого працює один або більше відповідальних виконавців окремих видів робіт, пов'язаних із створенням об'єктів архітектури, які пройшли професійну атестацію.

За результатами розгляду заяви та доданих до неї документів уповноважений орган протягом місяця з дня їх надходження приймає рішення про переведення дачного або садового будинку в житловий будинок або про відмову в такому переведенні.

Ухвалення рішення про відмову в переведенні дачного або садового будинку в житловий будинок допускається при наявності хоча б однієї з таких підстав:

  • неподання необхідних документів;
  • виявлення в поданих документах недостовірних відомостей;
  • встановлення невідповідності дачного або садового будинку вимогам державних будівельних норм.

Місцева рада у триденний строк з дня прийняття рішення про переведення дачних та садових будинків в житлові будинки видає або направляє власнику рекомендованим листом з описом вкладення рішення про переведення дачного або садового будинку в житловий будинок із зазначенням його адреси. Рішення про відмову в переведенні направляється разом з поданими документами.

Рішення про переведення є підставою для внесення відповідних змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в порядку, визначеному законодавством.

У разі відмови в переведенні дачного або садового будинку в житловий будинок власник має право повторно подати документи після усунення причин, що стали підставою для прийняття такого рішення.

Як повідомлялося, наприкінці січня 2015 президент України Петро Порошенко підписав закон №92-VIII "Про внесення змін до закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт".

Спрощений порядок прийняття в експлуатацію самовільно зведених індивідуальних житлових і господарських об'єктів і I та II категорій складності в Україні діятиме до 31 грудня 2015 року.

Законом, зокрема, уточнено положення з питань прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, побудованих до 12 березня 2011 без дозволу на виконання будівельних робіт індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі та споруди і т.д. I та II категорій складності.

Не втрачайте час!
☛ Замовляйте безкоштовну консультацію!